Wij staan voor daadkrachtig
advies en creatieve oplossingen
bij aan- en verkoop van bedrijven.
Finc Corporate Finance begeleidt ondernemers uit Midden-Brabant bij:
  • Het aan- en verkopen van onderneming(en)
  • Het bepalen van de ondernemingswaarde
  • Het oplossen van geschillen tijdens overnametrajecten
  • Het zoeken van de juiste opvolger bij een familiebedrijf
  • Het verkoopklaar maken een onderneming

Veel DGA’s willen snel bedrijf overdragen

do 13 april 2017 13:04

Veel Nederlandse bedrijven wisselen binnen twee jaar van eigenaar of verdwijnen zelfs helemaal. Bijna twee op de tien DGA’s wil uiterlijk begin 2019 afstand doen van zijn/haar bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder ruim 400 directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) in Nederland.

De helft van deze bedrijven wordt door de huidige DGA verkocht of geschonken aan de (klein)kinderen. De overige DGA’s zijn van plan hun onderneming op te heffen. Onder deze bedrijven, vallen ook veel familiebedrijven.

Veel DGA’s 55+

Nederland kent ongeveer 70.000 DGA’s van 55 jaar en ouder, een leeftijdsperiode waarin ondernemers gaan nadenken over bedrijfsoverdracht. Nu de crisis voorbij is, is voor velen het moment aangebroken om een stap terug te doen. Bovendien kan het op dit moment fiscaal gunstig zijn om het bedrijf over te dragen. Het is afwachten hoe dat onder het volgende kabinet is.

Voortzetting bedrijven houdt werkgelegenheid intact

Familiebedrijven zijn erg belangrijk voor de Nederlandse economie. Door voortzetting blijft belangrijke werkgelegenheid intact. Soms kan het echter ook beter zijn om met het bedrijf te stoppen. Veel DGA’s gebruiken de opbrengst van de bedrijfsverkoop als aanvulling op het pensioen (23%), voor de financiering van hun woning, auto en/of een vakantie (23%), of als beleggingsmiddel (20%). Schenken aan de (klein)kinderen (14%) of goede doelen (11%) gebeurt ook geregeld.

Fiscale regels

Veel DGA’s schenken het bedrijf volledig of gedeeltelijk aan de volgende generatie: De ontvanger hoeft dan minder te betalen voor de onderneming en er kan gebruik worden gemaakt van gunstige fiscale regels, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Vooral bij een overdracht aan volgende generaties zoals kinderen, gebeurt dit regelmatig. Het kan ook dat een bedrijfsopvolger niet de financiële middelen heeft om de overname volledig te bekostigen en het niet mogelijk is om de hele koopsom te schenken. Om de overdracht dan toch mogelijk te maken, kan de verkopende DGA – zo nodig – een korting geven op de koopsom. Zo kunnen de fiscale regels ook van toepassing zijn.

Bron: 4 april 2017 door Accountancy Vanmorgen

http://www.accountancyvanmorgen.nl

Bekijk het complete nieuwsoverzicht
Deel dit bericht via:
Voor meer informatie over dit bericht:
Edward Gaakeer RA
M 06 53 39 04 99
T 0416 67 51 50

Waarom Finc Corporate Finance

Altijd met oog voor u als klant en uw omgeving
Betrouwbaar en met zorg voor uw belangen
Sterk in netwerken en met kennis van de regio
Daadkrachtig advies van toekomstgerichte specialisten

Meld u aan voor actuele nieuwsberichten