Wij staan voor daadkrachtig
advies en creatieve oplossingen
bij aan- en verkoop van bedrijven.
Finc Corporate Finance begeleidt ondernemers uit Midden-Brabant bij:
 • Het aan- en verkopen van onderneming(en)
 • Het bepalen van de ondernemingswaarde
 • Het oplossen van geschillen tijdens overnametrajecten
 • Het zoeken van de juiste opvolger bij een familiebedrijf
 • Het verkoopklaar maken een onderneming

Echtscheiding en uw bedrijf

di 3 oktober 2017 10:10

Maak van scheiden geen lijden!

Uw partner en u overwegen of hebben inmiddels besloten om te gaan scheiden. Wat betekent dit financieel? Kan de onderneming worden voortgezet? Maakt uw partner aanspraak op een deel van (de waarde van) het bedrijf? Wat gebeurt er met het pensioen in eigen beheer?

Wanneer u als ondernemer gaat scheiden heeft dit niet alleen gevolgen voor uw privé-situatie, maar ook gevolgen voor uw onderneming. Of dit nu een eenmanszaak is of een bv. Een eigen bedrijf maakt een scheiding vele malen lastiger. Finc geeft in het kort een overzicht van belangrijke zaken waarmee u te maken kunt krijgen bij een echtscheiding.  Gebruik dit overzicht als handvat voor gesprekken met uw toekomstige ex-partner.

Wij inventariseren samen met u uw persoonlijke situatie en kijken naar zaken als:

 • Huwelijksvermogensregime: is er een gemeenschap van goederen of heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden gesloten?
 • Rechtsvorm van uw bedrijf: is er sprake van een eenmanszaak, vof, bv of andere vorm? Staat het bedrijf op uw naam en/of op uw partners naam? Werkt u beiden in het bedrijf? Is er een regeling getroffen over de eigendom van en/of het recht op een deel van de waarde van de onderneming?
 • Vermogens- en inkomenspositie: wat behoort tot uw privé- en zakelijk vermogen? Waaruit bestaat het gezinsinkomen? Heeft u kinderen?
 • Pensioenen: welke regelingen hebben u en uw partner gesloten? Is er een pensioen in eigen beheer? Welke aanspraken heeft u beiden opgebouwd voor en tijdens het huwelijk?

 

Tip: U bent vrij om samen met uw ex-partner een andere verdeling af te spreken of zelfs te besluiten niet tot verdeling van het pensioen over te gaan. Wijkt u af van de standaardverdeling, dan moet dit wel zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant.

 

 • Fiscaliteit: wat zijn de fiscale gevolgen van de scheiding? Moet u fiscaal afrekenen over de waarde van het bedrijf? Op welke fiscale valkuilen moet u alert zijn?
 • Financiering: zij er bij een bedrijfsfinanciering ook privézekerheden, bijvoorbeeld een hypotheek op de woning, zijn verstrekt.
 • Alimentatie: Over de hoogte en de duur van de alimentatie kunt u met elkaar naar eigen inzicht en mogelijkheden afspraken maken. Neem de afspraken volledig en duidelijk op in een echtscheidingsconvenant. Tip: Voorkom discussie over het ondernemersinkomen door een goede waardebepaling te doen.

Voor begeleiding en waardering van uw onderneming helpen onze adviseurs. Met ons team van juridisch specialisten, fiscalisten en waarderingsadviseurs, kijken we nauwkeurig naar elk aspect van uw scheidingsproces.

 

Scheiden zonder rechter

In de toekomst wordt het wellicht mogelijk om te gaan scheiden zonder tussenkomst van de rechter. Inmiddels is hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Scheiden zonder rechter kan straks alleen als echtparen het onderling eens zijn en er geen minderjarige kinderen zijn. Ook het stelsel van de partneralimentatie wordt mogelijk herzien. In een initiatiefwetsvoorstel, dat momenteel bij de Tweede Kamer in behandeling is, wordt onder meer een beperking van de alimentatieduur voorgesteld.

Begeleiding complex proces

Een echtscheiding vraagt om goede fiscale én juridische begeleiding. Er zijn veel regels om rekening mee te houden. Denk hierbij ook aan de verdeling van lijfrenten en kapitaalverzekeringen. Wij kunnen u begeleiden bij dit complexe proces, zowel voor fiscale en juridische zaken.

Bel gerust voor vragen of een vrijblijvend gesprek naar waarderingsspecialist Edward Gaakeer RA, via 0416-675150 of edward@fincaccountants.nl.

Bekijk het complete nieuwsoverzicht
Deel dit bericht via:
Voor meer informatie over dit bericht:
Edward Gaakeer RA
M 06 53 39 04 99
T 0416 67 51 50

Waarom Finc Corporate Finance

Altijd met oog voor u als klant en uw omgeving
Betrouwbaar en met zorg voor uw belangen
Sterk in netwerken en met kennis van de regio
Daadkrachtig advies van toekomstgerichte specialisten

Meld u aan voor actuele nieuwsberichten