Wij staan voor daadkrachtig
advies en creatieve oplossingen
bij aan- en verkoop van bedrijven.
Finc Corporate Finance begeleidt ondernemers uit Midden-Brabant bij:
  • Het aan- en verkopen van onderneming(en)
  • Het bepalen van de ondernemingswaarde
  • Het oplossen van geschillen tijdens overnametrajecten
  • Het zoeken van de juiste opvolger bij een familiebedrijf
  • Het verkoopklaar maken een onderneming

Afronden overname blijft altijd spannend


De hoveniersbranche trok in 2017 weer aan. Directeur Pieter Vroom van het hoveniersbedrijf Allgroen uit Dordrecht moet het jaar ervoor al een voorgevoel hebben gehad dat er ruimte was om te groeien. Eind 2016 gaf hij te kennen bij Finc Corporate Finance dat hij overnameplannen had en zijn oog had laten vallen op branchegenoot Biesbosch Gijsbers Groep uit dezelfde stad. Edward Gaakeer stapte namens Finc Corporate Finance in het overnametraject en begeleidde Vroom vanaf begin 2017 tot en met de uiteindelijke deal eind 2017, nog geen tien maanden later. Een succesvolle overname voor verkopende en aankopende partij. Wat maakte nu dat de overname door Pieter Vroom eigenlijk vlot en positief verliep? We vroegen het hem zelf.

Particulieren markt

Directeur / Eigenaar Pieter Vroom vertelt: “Mijn interesse voor de Biesbosch Gijsbers Groep werd gewekt doordat het hoveniersbedrijf uit Dordrecht over een aantal zaken beschikte die in mijn bedrijf ontbraken. Zo heeft dit hoveniersbedrijf een groot voormalig tuincentrum en omliggend terrein voor stalling en opslag en een team enthousiaste vakkrachten. Iets waar Allgroen behoefte aan had. Daarnaast heeft de Biesbosch Gijsbers Groep kassen en modeltuinen waarmee ze met name een grote particulieren markt bedienen. Ook  dat trok mij aan. Allgroen, een bedrijf dat al 36 jaar bestaat, werkt met name voor de zakelijke markt en voor gemeenten en voert grote groen- en infraprojecten uit. In de particuliere sector weer groeien was zeker een wens van mij.”

Snel ter zake

Terugkijkend op het overnametraject, dat slechts negen maanden in beslag nam, kan geconcludeerd worden dat het een proces was zonder noemenswaardige problemen en hobbels. Net als bij Allgroen werd ook de verkopende partij bijgestaan door een accountant en door een juridisch adviseur. Iets wat overnamespecialist Edward Gaakeer van Finc Corporate Finance, ook altijd adviseert. “Doordat we direct met de juiste specialisten aan tafel zaten konden we snel ter zake komen en een voorstel uitwerken en voorleggen.  En het scheelt natuurlijk dat er direct interesse was vanuit de verkopende partij om te verkopen. Na het ontvangen van de cijfers konden we een plan maken en direct een bieding voorbereiden. Uiteindelijk waren partijen het snel eens en gunden ze elkaar ook het beste. De activatie-transactie kon concreet gemaakt worden voor overname 1-1-2018.”, aldus Edward Gaakeer

Ontzorgen tot op detail

Natuurlijk ging Vroom ervan uit dat Finc Corporate Finance veel zaken uit handen zou nemen gedurende het overnametraject, maar dat het zo tot in detail opgepakt zou worden door Finc Corporate Finance verbaasde Vroom wel. “Alles werd geregeld door Edward en zijn team. Van het uitvoeren van het onderzoek en analyse van de cijfers tot en met het contractwerk, de financiering bij onze huisbankier en al het overleg met betrokken partijen, zoals de juridisch adviseur en de notaris.”, aldus Vroom.

Afronden is spannend

Het afronden van de overname blijft dan altijd even spannend. Houdt iedereen zich aan de afspraken, komen partijen beloftes na en zijn er geen onverwachte zaken die plotseling uit de hoge hoed worden getoverd door partijen.

Gaakeer zegt: “Voor ons als adviseurs is het zaak om het uiteindelijke doel van de klant, Vroom, voor ogen te houden en niet te verzanden in discussie die gaan over punten en komma’s die niet relevant zijn. Ook dat laatste stukje konden we succesvol afronden tot genoegen van Vroom.

Goed overnamebedrag voor beide partijen

Finc Corporate Finance adviseerde om het overnamebedrag in fases te betalen aan Biesbosch Gijsbers Groep. Dit om ervoor te zorgen dat er een bepaalde mate van betrokkenheid zou blijven bestaan bij de voormalig eigenaren die via een ZZP-constructie voor zowel de Biesbosch Gijsbers Groep als ook voor Allgroen zouden blijven werken. “Zeker als het geen familie-overname is of overname uit de tweede lijn, is dit nog wel eens een strategie die we gebruiken.”, aldus Gaakeer.

ZZP-constructie

Inmiddels is de Biesbosch Gijsbers Groep alweer een half jaar actief onder leiding van bedrijfsleider Kees Spaan en Pieter Vroom. Beide bedrijven behouden de eigen locatie, bedrijfsnaam en identiteit en kennen een vertrouwde klantportefeuille. De twee voormalige eigenaren van het bedrijf werken mee in de organisatie vanuit een ZZP’ constructie. Bedrijfsleider Kees Paan en Pieter Vroom staan aan het roer om de samensmelting van de bedrijven tot en succes te maken de komende jaren.

Reactie klant, de heer Vroom:

“Alles werd geregeld door Edward en zijn team. Van het uitvoeren van het onderzoek en analyse van de cijfers tot en met het contractwerk, de financiering bij onze huisbankier en al het overleg met betrokken partijen, zoals de juridisch adviseur en de notaris.”, aldus Vroom.

Contact met Edward

Bekijk hier andere referenties
Deel dit bericht via:
Edward Gaakeer RA
M 06 53 39 04 99
T 0416 67 51 50
Dennis Ligthart AA
M 06 53 74 27 53
T 0416 67 51 50

Waarom Finc Corporate Finance

Altijd met oog voor u als klant en uw omgeving
Betrouwbaar en met zorg voor uw belangen
Sterk in netwerken en met kennis van de regio
Daadkrachtig advies van toekomstgerichte specialisten

Meld u aan voor actuele nieuwsberichten