Wij staan voor daadkrachtig
advies en creatieve oplossingen
bij aan- en verkoop van bedrijven.
Finc Corporate Finance begeleidt ondernemers uit Midden-Brabant bij:
  • Het aan- en verkopen van onderneming(en)
  • Het bepalen van de ondernemingswaarde
  • Het oplossen van geschillen tijdens overnametrajecten
  • Het zoeken van de juiste opvolger bij een familiebedrijf
  • Het verkoopklaar maken een onderneming

Begeleiding bij Management Buy Out familiebedrijf


(Overname door zittend management).
Al jaren was er op het maatschappelijke vlak een goede relatie tussen overnamespecialist Edward Gaakeer en een van de huidige directeuren van een Brabantse groothandel. In 2016 kreeg de relatie een extra dimensie door de zakelijke begeleiding bij de aankoop van het familiebedrijf. De derde generatie is sinds enkele maanden aan het roer. Finc Corporate Finance (FCF) begeleidde het traject van de aankoop van de aandelen van de handelsonderneming waarbij twee werknemers van het bedrijf (waarvan één familielid) de aandelen overnamen van de aandeelhouders.

Empathisch vermogen van onschatbare waarde

In slechts 5 maanden tijd realiseerde Finc Corporate Finance de bedrijfsovername. Bijzonder snel gezien het feit dat voor een gemiddelde overname van een MKB/familiebedrijf ongeveer één tot anderhalf jaar staat. Edward Gaakeer schetst de situatie: “De overname kon in korte tijd gerealiseerd worden, omdat alle betrokken partijen het snel eens waren over de prijs én over het contract met voorwaarden. De toegevoegde waarde van FCF was het behartigen van de belangen van de kopers, maar ook het goed inschatten van de verwachtingen van de verkoper zonder daarbij de belangen van de koper te kort te doen. Daarbij is communicatie en een behoorlijke dosis empathisch vermogen van onschatbare waarde. Door eerlijk en open te communiceren met respect voor de heersende en soms tegenstrijdige belangen, krijg je begrip en vertrouwen van de verkopende partij.”

Een goede waarderingsspecialist is ‘goud’ waard

De verkopende aandeelhouders hadden van het begin af aan een goede waarderingsspecialist betrokken bij het overnametraject. Hierdoor ontstond er direct na het tekenen van de geheimhoudingsverklaring (Non Disclosure Agreement) een gelijkwaardigheid in de onderhandelingen. In dit specifieke overnameproces was de waardering van de voorraden erg belangrijk. Deze voorraden bepaalden voor een groot deel de uiteindelijke verkoopwaarde. “Voor de voortgang van het proces is het erg prettig om te onderhandelen met een waarderingsspecialist. We zitten graag aan tafel met goede adviseurs van de tegenpartij”, aldus Gaakeer. “Om voor de kopende partij ook een gedegen Due Diligence Onderzoek uit te voeren, hebben we Finc Accountants ingeschakeld.”

Verkoper wordt financier

Uiteindelijk werden kopers en verkopers na nog geen half jaar het met elkaar eens. De Management Buy Out werd werkelijkheid. De nieuwe eigenaren kochten ieder 50% van de aandelen, welke geheel gefinancierd zijn door de verkopende partij. De voormalige eigenaar treedt op als financier en blijft aan de zijlijn nog betrokken bij enkele bedrijfsactiviteiten. Hij heeft het volste vertrouwen in het nieuwe management.

Reactie klant
“Finc Corporate Finance heeft van ons de regie gekregen. Alle rompslomp van het overnameproces hebben we met een gerust hart uit handen gegeven. Wij konden hierdoor blijven focussen op de dingen waar wij goed in zijn.

Meer weten? Mail Edward

Bekijk hier andere referenties
Deel dit bericht via:
Edward Gaakeer RA
M 06 53 39 04 99
T 0416 67 51 50
Dennis Ligthart AA
M 06 53 74 27 53
T 0416 67 51 50

Waarom Finc Corporate Finance

Altijd met oog voor u als klant en uw omgeving
Betrouwbaar en met zorg voor uw belangen
Sterk in netwerken en met kennis van de regio
Daadkrachtig advies van toekomstgerichte specialisten

Meld u aan voor actuele nieuwsberichten