Wij staan voor daadkrachtig
advies en creatieve oplossingen
bij aan- en verkoop van bedrijven.
Finc Corporate Finance begeleidt ondernemers uit Midden-Brabant bij:
  • Het aan- en verkopen van onderneming(en)
  • Het bepalen van de ondernemingswaarde
  • Het oplossen van geschillen tijdens overnametrajecten
  • Het zoeken van de juiste opvolger bij een familiebedrijf
  • Het verkoopklaar maken een onderneming

Verkoop grafisch bedrijf met pre-exit constructie


“Onze eerste vraag is niet de prijsvraag”
 

In 2016 begeleidde Finc Corporate Finance (FCF) een verkooptraject van een groot Brabants grafisch productiebedrijf aan een investeringsmaatschappij die gefocust is op (internationale) expansie in de grafische industrie. Een adviesvraag van de oprichter/DGA die volgde op een businesscase waarin Finc Corporate Finance vijf jaar geleden de uitkoop van een compagnon begeleidde. Het vertrouwen in Finc Corporate Finance was dusdanig dat Edward Gaakeer, directeur en overnamespecialist, de verantwoordelijkheid kreeg voor de gehele dealmaking rondom de verkoop van het bedrijf; trajectbegeleiding vanaf de eerste stap tot aan de uiteindelijke closing. Iets wat aansluit bij de visie van FCF.

“Het grote voordeel van het helemaal uit handen geven van de dealmaking aan specialisten is dat je als DGA niet emotioneel betrokken bent bij de verkoop en je ons als externe consultant, vanuit de samen afgesproken prijsstrategie, kunt laten onderhandelen.", aldus Gaakeer.

Dromen realiseren is belangrijker dan prijs

“Bij Finc Corporate Finance is de eerste vraag bij bedrijfsverkoop niet de prijsvraag, maar de vraag wat het uiteindelijke doel is van de ondernemer. Dat gaat over veel meer dan alleen over geld.”, aldus Gaakeer. “De DGA gaat een nieuwe levensfase in en heeft dromen. Wij helpen mee deze te verwezenlijken. Het succesvol verkopen van een onderneming kan een belangrijke stap zijn in het realiseren van die dromen.”

De DGA van het grafische bedrijf was toe aan verkoop. Een belangrijk gegeven waarmee de consultants van start konden met het waarderen van de aandelen. Deze waardering is essentieel geweest voor een succesvolle en vlotte verkoop. “Waarde van een onderneming en marktwaarde zijn twee verschillende principes. FCF  beoogde met haar waarderingsformules en -ervaring uit te komen op een waardering die realistisch is. Daarbij konden we gedurende het proces de koopsom ook nog verhogen met 5% door professioneel onderhandelen. Maar ook het goed normaliseren van de cijfers, wat regelmatig voorkomt in het MKB en het familiebedrijf, had positieve invloed op de uiteindelijke koopsom.  

Pre-exit: DGA na verkoop nog drie jaar actief in onderneming

Bijzonder aan het verkooptraject van het grafische bedrijf is dat de DGA na de uiteindelijke verkoop van zijn aandelen een klein pakket aandelen heeft gekocht binnen de nieuwe organisatie. Deze zogenaamde pre-exit constructie, een trend in overnameland, had voor beide partijen voordelen. De kennis en ervaring van voormalige directeur blijft nog een aantal jaren beschikbaar binnen de onderneming en hij investeert direct terug in het bedrijf en blijft financieel betrokken. De voormalig eigenaar kan langzaamaan afbouwen, taken overdragen en naar alle waarschijnlijkheid zijn pakket met aandelen weer met winst verkopen door de op stapel staande (internationale) overnames van de investeringsmaatschappij. Kortom, het mes snijdt aan beide kanten.

Een goede jurist is onontbeerlijk in overnametrajecten

Ondanks het feit dat de verkoop van het productiebedrijf slechts zeven maanden in beslag nam, waren er toch kleine hobbels die het traject leken te vertragen. De juridische adviseurs van de kopende partij wilden strengere voorwaarden in de koopovereenkomst. “Op zo’n moment heb je stevige juridische back-up nodig en die hadden we. Hierdoor konden de hobbels snel gladgestreken worden en was de closing tussen verkoper en koper snel een feit. Finc Corporate Finance begeleidt overnames altijd in nauwe samenwerking met een jurist. Een goede jurist in onontbeerlijk in dit proces. “, aldus Edward Gaakeer.

Reactie klant

“We hebben alles uit handen gegeven. We hadden niet verwacht dat een dergelijk verkoopproces zo intensief en complex zou zijn. Gelukkig heeft Finc Corporate Finance de handschoen met succes opgepakt.  We hebben een zeer mooi resultaat behaald met als kers op de taart de 5% vermeerdering van de oorspronkelijke vraagprijs.”

Meer weten? Mail Edward

Bekijk hier andere referenties
Deel dit bericht via:
Edward Gaakeer RA
M 06 53 39 04 99
T 0416 67 51 50
Dennis Ligthart AA
M 06 53 74 27 53
T 0416 67 51 50

Waarom Finc Corporate Finance

Altijd met oog voor u als klant en uw omgeving
Betrouwbaar en met zorg voor uw belangen
Sterk in netwerken en met kennis van de regio
Daadkrachtig advies van toekomstgerichte specialisten

Meld u aan voor actuele nieuwsberichten